RSS

Imi ofer serviciile – osparat, sef sala, manager restaurant (temporar)

Tue, Dec 22, 2009

Comic, prima pagina

Primesc azi pe mail ceva de genul : ospatar cu experienta, prezentabil, si imi ofer serviciile atat pentru noaptea de Revelion 2009-2010, cat si pentru mese organizate.

Pun mana pe telefon sa vad care e treaba…numele nu imi spune nimic, nu il cunosc. O sa redau dialogul, nu chiar 100% dar 90% (atat am tinut minte exact)

– Buna ziua! Gabriel Predescu bla bla bla….pentru ce tarif va oferiti serviciile in seara de Revelion?!

– Pai mi s-a oferit 400 lei de la un loc unde am mai fost! (putin dezamagit in glas)

–?! ?! Bun. Dar in mod normal pentru o masa organizata pentru ce tarif va oferiti serviciile??Noi chiar avem o masa de curand si chiar m-ar interesa. Aici ma asteptam fie sa imi dea ceva de genul „pai intre x si y depinde de eveniment” fie sa ma intrebe lucruri de genul „Cate persoane? Cati ospatari la masa? De la ce ora la ce ora..”…dar el sec:

– Cat oferiti?!

– In cazul asta lasati ca va contactam noi daca acum nu stiti si trebuie sa negociez un astfel de serviciu….ma enervasem deja

Am stat si m-am gandit si declar: Eu, Gabriel Predescu, director Hotel Athos****, vicepresedinte AHC, profesor in cadrul CTT si ceva cu Buscat, imi ofer serviciile de OSPATAR in noaptea de Revelion pentru 400 lei!

Mi se pare extraordinar! Serios.

Anul acesta am avut placerea sa „conduc” evenimentul(nunta) unui prieten al unui prieten care si-a dorit sa fiu la supraveghere, organizare ospatari – un fel de sef sala. Am si servit dar putin. Am fost renumerat la final corespunzator si recunosc ca as face lucrul asta la tarifele care se practica in fiecare vineri, sambata, duminica! Cel mai mult mi-a crescut inima cand la vreo 2 saptamani m-am intalnit cu persoana respectiva la cafea si mi-a spus „la rece” ca servirea, orele absolut totul a fost perfect si alte cateva detalii care m-au facut sa zambesc.

Ideea: lucrul extra la ospatari e supraevaluat si li se ofera exagerat de mult! Unii au ajuns sa ceara pentru eveniment sume exorbitante stiind ca probabil le obtin. Le obtin ca nu stim (unii din noi care le dam) unde sa cautam! Sunati-ma pe mine! Va dau eu.

Nu vreau sa-i supar pe „baietii mei” de care sunt foarte mandru si am mai scris aici de maestrul Eugen si doctorul Sami. Ei nu intra in categoria asta pentru ca am discutat de 100 de ori si pana la urma mereu am ajuns la rezultate pozitive atat pentru ei cat si pentru unitate. Si ei chiar nu sunt mercenari! Sunati-ma pe mine! Vin eu cu baietii mei si la alte tarife decat 400 lei/seara de revelion si 200-250 pe eveniment simplu! Serios.

Dar daca cineva are nevoie, anul asta de revelion, tariful meu de ospatar e de 400 lei! Daca vreti supraveghere si conducere tariful creste foarte foarte mult!

Cine ofera pe timpurile astea 400 lei/seara revelion la ospatar?! Cine ofera 200-250/eveniment simplu la ospatar?! Stiu cativa si ma intreb cum!!!

Umiliti-ma! Vreau sa lucrez in seara de revelion ca ospatar pe 400 lei! Si nu numai….

, , , ,

9 Comentarii pentru acest post

  1. haha Says:

    Vai, imi cer mii de scuze ca v’am intrigat la telefon! eu, acea persoana care cere exagerat de mult!!! Dar haideti sa privim si altfel lucrurile, mai exact din unghiul dumneavoastra, de director de hotel, cu un salar ‘bunicel’, care considera ca pentru respectivele sume stipulate ar trebui sa ne vindem sufletul, noi ospatarii, pe la astfel de evenimente, in timp ce compania dumneavoastra castiga de pe urma serviciilor noastre enorm; si nu spuneti ca nu e asa, pentru ca nu am sa va cred si nimeni nu va v’a crede! daca nu ar fi asa atunci de ce pe o piata de 20 milioane de euro(grosso modo) se inghesuie inca investitori, daca nu ar fi profitabil?!?!
    Deci ar fi bine sa nu vorbim de preturile cerute de ospatari, de (dez)interesul acestora in functie de tarifele primite, s.a. Si nu va mirati ca nu exista la noi ospatari amabili, draguti, care trebuie sa suporte fitele romanilor, preluate de la altii, pentru salariile care le dati. Faceti o mare confuzie intre Romania si alte state care dau salarii mici, DAR au conventia (ne)scrisa cunoscuta de toata lumea ca clientul trebuie sa lase bacsis, respectiv la nunta sa lase ceva ospatarilor din partea mirilor, in cazul in care a fost multumit de serviciile prestate! si doar atunci cand aceste lucruri se vor regasi si la noi, poate atunci vom incepe sa ne pierdem obiceiul sau traditia?!…de pe vremea raposatului si anume mana lunga si buzunarele adanci! Eu sunt tanar si n’am apucat sa deprind aceste indeletniciri si ma bucura acest lucru, dar dinozaurii o stiu cel mai bine si o fac cu atata maiestrie de sincer ma intreb de unde venim si incotro se indreapta tara asta! Aaaaa si inca o chestie foarte raspandita pe plaiurile noastre si indeosebi in acest domeniu, unde sunt preferati ospatari novici platiti mai prost, si usor de expediat.
    Eu zic ca ar trebui sa faceti ca si in Turcia, unde benchmarkingul e extrem de dezvoltat in zona hoteliera si apoi sa va reganditi strategiile; pentru ca altfel o sa va chinuiti sa umpleti hoteluri de nici 100 de camere si totusi degeaba, pe cand altii se chinuie sa umple hoteluri de 1000 de camere si ei aproape reusesc!!:)
    Asa ca de incheiere va rog din suflet deschideti ochii sau indepartati ceata pentru ca altfel niciodata nu o sa atingeti targetul dorit; si ar trebui sa va amintiti ca si dumneavoastra ati fost, odata, in pielea noastra, a celor care duc pe umeri aceasta industrie, pentru nici dumneavoastra, nici alti ‘n’ manageri nu o fac! Si in legatura cu telefonul, ma tot intreb de ce m’ati sunat?! doar ca sa aflati niste pretzuri?!!? Haideti s’avem pardon! din cate stiu biroul de informatii are alt numar; si oricum e trist cand un director nu stie negocia, nu stie sa’si stapaneasca furia, emotiile, s.a.(ma scuzati ca va iau cu abureli pe care o persoana din varful ierarhiei ar trebui sa le cunoasca si mai mult decat atat sa le si puna in practica!) Oricum e o adevarata arta sa negociezi:) poate m’ati fi castigat si pentru un milion jumatate de revelion daca ati fi stiut cum, dar cum spuneam e o arta sa cunosti know-how’ul:))
    Va doresc Sarbatori Fericite si la mai bine! ‘ca doar unii poate, au cu ce si cu cine…..la altii le e mai greu! DAR nu la toti la fel, nu’i asa?!?!:))))’
    P.S. principiul meu in viata e sa ma vand eu scump decat sa fiu cumparat de altii ieftin! peace&love

  2. G. Predescu Says:

    iti multumesc pentru comentariu! observi ca nu l-am cenzurat. incerc sa fiu punctual…
    – nu trebuie sa va vindeti sufletul; daca m-ai cunoaste si ai fi lucrat cu mine ai stii ca niciodata nu cer asa ceva; trebuie sa fie o relatie win-win; nu se mai inghesuie nimeni pe piata
    – bacsisul nu e un drept “meritat”; el se castiga prin serviciu, prestanta, limbaj etc
    – ai perfecta dreptate cu dinozaurii
    – am fost ospatar, sef sala, manager restaurant si da stiu totul despre restaurant si servire precum si despre ospatari si bucatari; nu am uitat cum era; dar pretentiile au fost si sunt si acum extrem de exagerate din partea ospatarilor (am fost acolo); iar ce se intampla “in spate” e deja de domeniul SF-ului
    – am sunat chiar avand nevoie de ospatar atat pentru revelion cat si pentru o masa pe 27; nu vreau sa te superi sau sa imi supar cititorii dar cand eu o sa stau sa negociez la telefon cu un ospatar care e plictisit de 400 lei de revelion si nu pune 1 sg intrebare de ce eveniment ar mai fi vorba (detalii-meserie) inseamna ca nu am ce face! eu nu stau sa ma rog de un osptar la telefon si nici sa negociez cu el! scuzi duritatea expresiei. cat de arta mea de a negocia, nu ma pot eu pronunta — vorbesc negocierile mele…
    ideea e aceeasi: pretul este exagerat; ospatarii indiferent ca sunt batrani sau tineri sunt in mare proportie mercenari (cunosc si exceptii printre care varful sunt maestrul si doctorul si altii); ospatarii au uitat valoarea salariului si al banului (cat castiga parintii tai pe ora? apoi vezi cat castigi tu la un eveniment pe ora) si se gandesc in general la bacsis (ceea ce daca managerul stie sa exploateze e fantastic pentru toti); eu unul indiferent de castigurile pe care le realizez as lucra oricand de revelion pe 400 lei! nu glumesc! poti sa ma platesti tu cu 400 lei si vin si te servesc acasa la tine; vin, fac tacamuri, torn in pahare…tot. Maxim 14 persoane si de la 9 la 6 dimineata.
    Iti urez succes in tot ce intreprinzi!

  3. anonim Says:

    bai dar ce tupeu jegos pe ospatarul asta! esti fantastic omule. iti doresc si eu asemeni dlui Predescu succes in tot ce intreprinzi! Atata timp cat de ghidezi dupa “principiul meu in viata e sa ma vand eu scump decat sa fiu cumparat de altii ieftin! ” o sa fii toata viata un osptar zilier care culmea, acum da mailuri la hoteluri si restaurante sa faca si el un banutz de revelion…:). Nu intelegi nimic de economie, relatie reciproc avantajoasa. Si iti mai permiti sa si zici ca nu a stat omul cu tine la telefon de vorba cum trebuie si dai tu sfaturi. :)). Pai sa fii multumit ca te-a sunat el si nu secretara sau femeia de servici ca aia trebuia sa te sune! Auzi pretentii pe el; sa negocieze cu el la telefon… Mercenar si zilier!
    Am o boala fantastica pe osptari si taximetristi! Nu sunteti cu nimic mai presus de taximetristi si stricati o meserie atat de frumoasa!

  4. G. Predescu Says:

    as avea rugamintea sa incetati cu trivilitatile si circul. orice comentariu cu limbaj trivial va fi cenzurat. nu imi place si nu vreau sa fac circ pe blog!
    @ha ha — se pare ca esti cam singurul ospatar care citeste…:) in afara de maestru si doctor.

  5. haha Says:

    dragutz!:) sincer pentru mine la ora actuala e mult mai importanta scoala decat orice altceva…si da! sunt zilier sau ospatar de weekend cand e sezonul nuntilor si sunt in tara. Mr. anonim ti’as recomanda sa iesi putin si in afara tarii ca sa vezi cum sta treaba cu munca si poate atunci vei aprecia mai mult valoarea umana. Din partea mea uraste pe toata lumea si vei vedea ca mai repede sau mai tarziu totul se va rasfrange asupra ta si numai tu vei avea de pierdut;)
    Sincer nu mai prea am ce spune….doar ca tara asta merge atat de bine din cauza acestor atotstiutori ca mr. anonim! te felicit Vadime, pardon mr. anonim:)

    Multumesc pentru compliment d’nule G. Predescu:) ma stradui si eu cat pot cu putinta pentru putina vreme cat am sa mai stau in aceasta tarisoara…..cum spuneam, aici, acum nu se poate salva niciun vreasc si doar atunci am sa revin in tara, dupa o buna bucata de vreme, si imi doresc si sper din suflet ca voi putea schimba ceva in sistemul hotelier autohton. Altii incearca demult, dar ei macar au inceput. Astept cu nerabdare sa prindem startul si noi ca numai de castigat vom avea; e mult pana atunci asa ca Sarbatori Fericite, va urez din nou, si un An ‘10 impanat de ’succesuri’!:))) si spor la lucru!

  6. iulian Says:

    pari un baiat de treaba dle ospatar…dar trebuie sa iti spun si eu ca in general ospatarii au uitat valoarea banului si a muncii! se cer preturi enorme pentru mese (exemplul tau e foarte bun)! si culmea ca sunt unii care abia duc 3 farfurii (nu ar trebui mai multe dar asa ca fapt). asa cum zicea si Gabi intro discutie privata (scuze ca o sa spun putin aici) ca meritati cate unul d’asta “care se vinde scump”, dar nu intreaba nimic de ce are de facut, sa va platesc sa veniti la eveniment, cat cereti voi (va dau si 50 sau 100 lei in plus) dar sa va rup spatele, sa va omor, sa faceti 100 km in ziua aia pe jos. numai asa ca nu ati intrebat despre ce e vorba. sa va muncesc ca pe hotii de cai! unii, nu stiu daca e cazul tau, asa meritati! intelegeti ca toti care lucreaza intro unitate sunt la fel de importanti! nu sunt cu nimic mai presus ospatarii fata de receptie sau de camere si tot asa. intelegeti ca toti depindem in egala masura unul de altul! nu depinde unitatea de un ospatar si nici de 3-4. Gabi poate sa va spuna mult mai multe despre un puci al unor ospatari pe care l-a facut praf in 3 minute(din nefericire pt mine trebuie sa recunosc ca eram unul din razvratiti atunci si nu intelegeam ce si cum! acum ii dau cea mai mare dpreptate!). Poate sa va spuna de importanta fiecarui coleg din organigrama, drepturi, obligatii etc.
    Culmea dar vad ca cele mai lungi comentrii pe blog apartin ospatarilor sau fostilor ospatari! :))
    Sarbatori fericite la toata lumea!!!

  7. haha Says:

    Neatza tuturor!
    Tin sa am o ultima interventie….Acuma sincer depinde de fiecare persoana ce e mai important si merita sa afle. Avand in vedere ca urmeaza sa servesti la un hotel de 3,4 sau 5 stele cum sunt majoritatea pe la noi, oricum nu e relevant numarul de invitati! DE CE?!?!? Pai daca se tine la servire atunci pentru un ospatar vor fi maxim 30 de persoane (in cel mai rau caz) si preferabil undeva la 16-24 persoane. Eu asa vad lucrurile si stiu ce zic ca am servit si la nunta de aproape 700 de persoane si la nunti mai reduse de 100; si care e concluzia? ca tot 2 mese am avut si tot cam atat de munca(aici deja depinde de fiecare unitate cum se gospodareste). Oricum cui ii e frica sa munceasca ala ar trebui sa se reprofileze pe impartit fluturasi in centru. So asa sunt eu, concis si nu’mi imbuib capul cu niste chestii care le aflu la fata locului, ca doar tinuta nu tine de cate persoane sau pana la cat va tine evenimentul:) Probabil pt unii voi parea superficial, dar nu’mi pasa atata timp cat eu muncesc pt bani si reusesc sa ma intretin! Si pana la urma cum toate se rezuma la bani, eu prefer sa incep cu acest lucru ca doar suntem ceea ce suntem datorita alegerilor luate:) Numai bine si Happy Xmas!!

  8. alt anonim Says:

    Buna ziua domnilor…am citit cu zambetul pe buze comentariile dumneavoastra si din experienta mea de ospatar, si cu bune si cu rele, va dau dreptate fiecaruia in mai multa sau mai putina masura legat de parerile relatate.
    in primul rand as doari sa il intreb pe *anonim* *(cel cu taximetristii si ospatarii) ce loc de munca are? parerea mea este ca salariile sunt mici in domeniu, 800-1000 ron, tinand cont ca poate lucrezi intre 16-22 ore pe zi, domnul anonim cand sta acasa cu sotia u esti la munca si esti departe de familie, trebuie sa fi amabil cu toti figurantii, sa suporti toate glumele proaste si sa razi la toate glumele stravechi!!ex. garnitura de chiuloasa etc. cu siguranta le stiti pe toate.
    Legat de tips…eu nu sunt de acord cu 10 la suta. de ce? daca ma duc intr-un loc unde ma simt bine si am parte de o servire buna si de un ospatar amabil poate las si 25-30 la suta nu?dar daca vad ca ospatarul este figurant nnu are habar sa tina o tava in mana si-mi scapa sticlele langa masa poate las 2-8 la suta.
    tipsul ti-l faci u cu mana ta!!
    Legat de negocieri pentru seara de revelion!!ok!!eu sunt de acord..cheama-ma la un eveniment inainte, sa vezi ce fac si cum ma descurc si mai ales in ce masura sunt multumiti de mine mesenii si dupa aceea negociem pt revelion!! niciun restaurant care se respecta nu ia ospatari asa..dupa net!!pt ca la telefon oricine este super meserias dar in realitate poate e praf si u ca patron nu-ti permiti ca un ospatar ocazional sa-ti stice evenimentul nu?
    pentru sfarsit fa spun parerea mea despre mine…ca poate si eu sunt condamnat de altii….
    in seara de revelion cat voi beti si va distrati alaturi de familie si prieteni noi suntem la munca departe de toata lumea draga noua..si la noi revelionul incepe dimineata la 8 pe 31 decembrie si tine pana la 11-12 ziua,(asa am stat eu anul trecut). dar toata lumea ma condamna ca am facut 1350 ron intr-o noapte. da am facut..o data in 7 ani, dar eu dimineata cand m-am dus la munca aveam promisi 220 ron iar restul mi l-am facut la masa, prin munca, fleer, amabilitate si plus multe altele…nu hotii

  9. Sebastian Says:

    Am citit cu plăcere toate comentariile. Sunt mândru ca fac parte din categoria ospatarilor si descopăr cu plăcere ca se poate avea o discuție si elegant. Sunt ospătar ” dinozaur” de foarte mult timp si ca si Dnul Predescu Am început de la “opinca”. Am fost șef de sala si mai mulți ani manager de restaurant pe alte meleaguri. Nu vreau sa intru intr-o polemica cu cine sau nu a avut dreptate. Important este ca s- a menținut bunul simt si a prevalat educația. Eu vrea sa va aduc aminte însă de altceva. De vremea când se organiza Revelionul Ospatarilor. Anul acesta, ca in fiecare an, noi nu petrecem cu cei dragi, nu suntem lângă familie, lângă prietena, prieten etc. Așa ca m-am gândit sa organizez eu acest an Revelionul Ospatarilor. A ospatarilor, barnamilor, bucătarilor si a familiilor acestora. Un preț modic, sa ne distram, sa discutam, si poate iese si o asociație a noastră…sa me apăram un picuț drepturile, sa începem sa reprezentam si noi ceva. M-a numesc Simion Sebastian Eduard, ne tel 0761027225. Eu zic ca ar fi bine sa ne mai unim din când in cand

Comenteaza si tu